Arthouse X

Inleiding
Arthouse X is een productiehuis voor experimenten op het snijvlak van beeldende kunst en maatschappij. Deze experimenten vinden hun vorm in kortdurende events (1 uur – 3 maanden). Het doel is om beeldende kunst op nieuwe, inspirerende manieren te verbinden met de maatschappij. Laagdrempelig en zonder elitisme, maar geen platgetreden paden. Het experiment is belangrijk, en moet ook mogen mislukken.

Bij onze activiteiten betrekken wij steeds wisselende groepen en netwerken van mensen. Voorrang daarbij hebben doelgroepen en netwerken die een olievlekwerking kunnen veroorzaken. In de uitvoering zoeken we meerwaarde in cross-overs met andere culturele disciplines.

Als beeld denken wij aan een mycelium: een niet-zichtbaar netwerk van verbindingen, waarbij op verschillende momenten en op verschillende plaatsen nieuwe initiatieven ontstaan. 

Werkwijze
De projecten worden zo ingericht dat mensen als vanzelf met elkaar in gesprek komen over universele thema’s en kunst. De rol van Arthouse X bestaat uit initiĆ«ren, faciliteren, begeleiden en kwaliteitsbewaking.

Bij de selectie van experimenten is de overdraagbaarheid van de projecten naar andere locaties (olievlekwerking) een criterium.

Projectruimte
Het voormalig pand van Woningcorporatie Talis aan de Wezenlaan 71 in Nijmegen heeft een projectruimte die kan worden ingezet. Dit pand is sinds kort in gebruik als nieuwe `culturele broedplaats' en huisvest diverse beeldend kunstenaars en culturele organisaties (Literair productiehuis Wintertuin, Gebroeders van Limburg, Stichting Joris Ivens, etc.). De projectruimte heeft ook nadrukkelijk een uitnodigende wijkfunctie.

Organisatie
Arthouse X wordt momenteel opgezet door Frank Ter Beek, Joke Visser en Frank Waaldijk. Drie beeldend kunstenaars met tevens een brede ervaring op het gebied van sociaal-maatschappelijke projecten en het onderwijs. Wij zullen de projecten op hoofdlijnen faciliteren.Wij bewaken daarbij dat beeldende kunst een centraal uitgangspunt blijft en niet louter tot smeermiddel wordt voor andere maatschappelijke belangen.No comments:

Post a Comment